توصیه‌های كاربردی برای مدیریت استفاده از رسانه‌های دیجیتال

۱. چنانچه زمان استفاده شما از اینترنت در ساعات پایانی شب است، سعی کنید حدود یک ساعت قبل از زمان خواب، موبایل، تبلت یا لپتاپ خود را کنار بگذارید؛ چرا که نور صفحه‌ این وسایل، باعث کاهش فعالیت هورمون خواب شده و به مغز فرمان بیدار باش می دهند.
۲. پس از هر ۳۰ دقیقه کار با رایانه، گوشی و یا تبلت برخیزید و کمی راه بروید. برای استراحت دادن به چشمان‏تان، در محیطی روشن کار کنید و هنگام نگاه کردن طولانی مدت به مانیتور، هر ۲۰ دقیقه، به دوردست خیره شده، کمی پلک بزنید و سپس به کارتان ادامه دهید، این کار چشم شما را از آسیب های ناشی از کار با وسایل دیجیتال حفظ می کند.
۳. سعی کنید فعالیت هایی مانند ورزش کردن، مطالعه و دیدن فیلم را حتماً در برنامه تان حفظ کرده و نگذارید که استفاده از اینترنت، جایگزین شان شود.
۴. هر زمان که به سراغ اینترنت می روید، سعی کنید زمان شروع و پایان استفاده از آن را ثبت کنید که حواس تان باشد که دقیقاً چه میزان از زمان خود را در روز، به آن اختصاص می دهید. این کار می تواند به شما در حفظ وضعیت مطلوب تان در استفاده از اینترنت کمک کند.
برای این منظور می توانید از نرم‌افزار موبایل Quality time یا مشابه آن استفاده كنید.
۵. اگر به اینترنت وابسته هستید، سعی کنید به دنبال علت زیربنایی اش باشید؛ چنانچه درگیر احساس های منفی هستید و برای فرار از آنها به اینترنت پناه می‌برید، اول از همه، ارزیابی کنید و ببینید بیشتر در چه زمان ها و موقعیت هایی تمایل پیدا می کنید که به سمت اینترنت بروید و در این هنگام معمولاً چه افکاری در سر دارید. این افکار را در جایی یادداشت کنید و سعی کنید نسبت به آنها آگاهی داشته باشید و هرگاه به سراغتان آمدند، کنترلشان کنید.
۶. برای کنترل افکار منفی تان، افکار دیگری را جایگزین کنید، نسبت به آنها بی اهمیت باشید و بدانید که صرفاً تعدادی کلمه هستند که اگر مطابق خواسته شان عمل نکنید، هیچ اتفاقی بدی نخواهد افتاد.
۷. استفاده از اینترنت را به زمان مشخصی محدود کنید؛ مثلاً روزی ۵ بار و هر بار فقط نیم ساعت یا ۴۵ دقیقه به سراغش بروید، این زمان ها را ثبت کرده و سعی کنید این میزان را به مرور کاهش دهید.

۸. امکان استفاده از اینترنت را در بعضی مکانها و موقعیت ها محدود کنید؛ مثلاً به خودتان قول دهید که فقط سر کارتان یا در دانشگاه برای انجام کارهای ضروری تان از اینترنت استفاده کنید و زمانی که به مهمانی می روید یا در کنار اعضای خانواده هستید، به سراغش نروید. برای این کار می توانید از گوشی های غیرهوشمند استفاده کنید و در این گونه مواقع، آن را همراه خود ببرید.
۹. لازم نیست که در همه شبکه‌های اجتماعی حساب کاربری داشته باشید. یکی از حساب های کاربری تان را که کمتر مورد استفاده قرار می دهید پاک کنید.
۱۰. اگر شاغل هستید یا محصل، شب زنده داری ناشی از گشتن در اینترنت را متوقف کنید، چرا که این فعالیت ها، مانع از استراحت ذهن می شوند و صبح نیز نمی توانید به موقع از خواب برخیزید.
۱۱. با دوستان و اعضای خانواده خود قرار ملاقات بگذارید و تفریح های دسته جمعی بیشتری را برنامه ریزی کنید. این نوع فعالیت ها باعث میشوند تا شما رفتار اجتماعی صحیح را جایگزین رفتار گوشه گیری ناشی از حضور طولانی مدت در اینترنت کنید. حتی الامکان در این گونه قرارها از گوشی غیرهوشمند استفاده کنید.
۱۲. سعی کنید فعالیت هایی مانند ورزش کردن، مطالعه و دیدن فیلم را به مرور، جایگزین گشتن در اینترنت کنید
۱۳. اپلیکیشن ها، کانال ها و گروه هایی که زمان زیادی از شما می گیرند را از گوشی تان حذف کنید.
۱۴. به پیامدهایی که وابستگی به اینترنت برای شما به همراه داشته است (مشکلات اجتماعی، شغلی، عاطفی و….)، توجه کافی داشته باشید و آنها را کم اهمیت جلوه ندهید.

برگرفته از پایگاه ایسنج (esanj.ir)